Финансовият сектор на Европа беше разтърсен от тежък спад на цените на акциите в четвъртък. Сред първоначалните банкови институции, взели мерки, беше Allianz, която заяви, че е замразила експозициите си в руски държавни облигации. Британският кредитор Lloyds пък обяви, че има готовност за кибератаки. Междувременно Deutsche Bank обяви, че има план при извънредни ситуации, предава Reuters.

Акциите на банките поевтиняха след старта на търговията, а индексът на европейските банкови акции SX7P се понижава със 7,3% в ранния следобед.

Банките със значителни операции в Русия бяха силно засегнати. Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International се понижиха с 18,7%, тези на Societe Generale с 10,8%. Акциите на UniCredit паднаха с 10,7%.

Европейския съюз ще наложи нови санкции на Русия, като замрази активите и спре достъпа на нейните банки до европейския финансов пазар.

На този етап е малко вероятно Европейският съюз да предприеме стъпки за изключване на Русия от глобалната система за междубанкови плащания SWIFT, според няколко източника в ЕС.

И Deutsche Bank, и Allianz, които имат операции в Русия, заявиха, че са готови да се съобразят със санкциите. Allianz обяви, че делът на руските държавни облигации в портфейла му "в момента е много нисък" и че наскоро е наложила замразяване на тези ценни книжа.

През последните години Deutsche Bank постепенно намаляваше присъствието в Русия, на фона на разширявнето на санкциите в страната. Акциите на кредитора се понижиха с над 9,8%.

Акциите на италианската банка Intesa Sanpaolo, която финансира големи руски инвестиционни проекти като газопровода "Син поток" и продажбата на дял в производителя на петрол Роснефт, паднаха с 8,5%.