Американският икономист Клаудия Голдин от Харвардския университет е отличена с Нобелова награда за икономически науки за 2023 г.

Нейните изследвания предоставят нови и често изненадващи прозрения за историческите и съвременните роли на жените на пазара на труда, обясняват от Кралската шведска академия на науките на официалния си сайт.

Изследванията на Голдин обхващат широк спектър от теми, включително женската работна сила, разликата между доходите на половете, неравенството в доходите, технологичните промени, образованието и имиграцията.

Повечето от нейните изследвания интерпретират настоящето през призмата на миналото и изследват произхода на настоящите проблеми. Голдин е най-известна с историческите си проучвания за ролята на жените в икономиката на САЩ.

Голдин е едва третата жена, която бива отличена с Нобелова награда за икономика и 19-а жена - нобелов лауреат изобщо.

Припомняме, че миналата година с Нобелова награда за икономически науки бяха удостоени американските икономисти Бен Бърнанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг, за изследванията си в областта на банковото дело и финансовите кризи.

Американецът Ричард Талер получи Нобеловата награда за икономика за 2017 г.

Бащата на "икономиката на поведението" получи Нобел за 2017 г.

Той проучва как психиката формира икономическите решения на всеки човек

Коя е Клаудия Голдин

Американката Клаудия Голдин е родена през 1946 г. (77 години) в Ню Йорк. Тя завършва с пълно отличие университета в Корнел през 1967 г., а през 1972 г. получава докторска степен по икономика от Чикагския университет. Голдин е работила в университетите в Принстън и Пенсилвания.

През 1990 г. тя става първата жена, която се присъединява към икономическия факултет на Харвард. И понастоящем ученият е професор в Харвардския университет.

Голдин е била президент на Американската икономическа асоциация през 2013-2014 г. В значителна част от изследванията си тя се обръща към миналото, където изследва произхода на съвременните проблеми.

Клаудия Голдин често е определяна като една от десетте най-влиятелни жени-икономисти в света.

Нобеловата премия

Размерът на паричния компонент на Нобеловата награда във всяка категория тази година се е увеличил с 1 милион крони (91 577 долара) в сравнение с миналата година и ще възлиза на 11 милиона крони (1 007 344 долара). Както Нобеловата фондация обяви през септември, в края на 2022 г. пазарната стойност на нейния общ инвестиран капитал е почти 5,8 милиарда крони (повече от 531 милиона долара) и фондацията е решила "да увеличи сумата на нобеловата премия, тъй като това е икономически целесъобразно".

Уилям Нордхаус и Пол Ромер взеха Нобеловата награда за икономика

Уилям Нордхаус и Пол Ромер взеха Нобеловата награда за икономика

За въздействието на икономическите процеси върху природата и иновации в макроикономическия анализ