Нагласите ала Доналд Тръмп за ограничение на търговията и изолационизъм може да има опасни последствия за глобалната икономика. Това коментира директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Time.

По нейните думи поставянето на нови бариери пред търговията между държавите може да доведе до засилване на опасенията за световния растеж, които се появиха след британския референдум.

Коментарът на шефа на МВФ дойде след като кандидатът за президент на САЩ – милиардерът Доналд Тръмп, заяви, че подкрепя идеята за прекратяване на някои от търговските споразумения на Щатите.

Като пример за това той посочи т.нар. Северноамериканско споразумение за свободна търговия. Тръмп предлага и налагането на високи тарифи за внасяните от Мексико и Китай стоки.

“Смятам, че подобно нещо би било катастрофално. Все пак не мисля, че трябва да казвам точно катастрофално, защото тази дума е доста силна. Но определено подобни действия ще имат негативен ефект върху глобалния растеж”, смята Лагард.

В изказването си директорът на международната институция избягва да посочва конкретни имена, но изказванията й навеждат на мисълта, че има предвид именно бизнесмена Доналд Тръмп.

Лагард отказва да изказва мнение по отношение на предстоящите избори в Щатите, по посочва, че се усещат “вълни на протекционизъм”, които могат да “ударят растежа”.