Правителството на Мадрид е утвърдило проект, според който към 2011 година в града трябва да се появи нов вид транспорт - „метробус" (metrobus), представляващ хибрид между надземен транспорт и метро. Това е казал за РИА Новости ръководителят на транспортния отдел на областното правителство на Мадрид.

Новият вид транспорт ще представлява високоскоростни автобуси, които ще побират до 200 души и ще се движат по специални автостради с безшумно покритие, направени от преработена гума.

Автострадата ще има по едно платно от всяка страна и ще съедини осем отдалечени един от друг райони на града, един от които ще е столичното летище „Барахас".

Този вид транспорт ще се казва метробус, защото ще съчетава качествата на метрото (скорост, капацитет за превоз на пътници, отделно платно за движение) и автобуса.

Едно от главните достойнства на метробуса ще е неговата екологичност - той ще се движи с природен газ.

Освен това, за да се избегнат задръстванията по свръхнатоварените мадридски улици, по тези платна винаги ще може да се пусне кола на бърза помощ или на пожарната. След време, ако се увеличи броят на пътищата, по тези направления може да се пуснат и тролейбуси.

Новият вид транспорт коства по-малко парични вложения за стартиране и обслужване, отколкото метрото.

За развитието на инфраструктурата на Мадрид в периода 2007 - 2011 година правителството е отделило € 2,230 млрд., част от които ще отидат за разширение на обикновеното и изграждане на два лъча на надземното метро.