Страните трябва да разширят производството на соларни (слънчеви) панели, в сравнение със сегашната концентрация на производството в Китай. Така ще може да се гарантират сигурни доставки и да постигнат целите за намаляване на въглеродни емисиите, заявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от Ройтерс.

Според нов доклад на МАЕ, светът трябва да удвои до 2030 г. сегашния си капацитет за производство на "основните градивни елементи" за соларни панели, а именно: полисилиций, т.нар. силициеви (соларни) вафли, клетки за соларни панели и други модули.

Отчасти благодарение на китайските инвестиции, соларната фотоволтаична технология, която преобразува слънчевата светлина в електричество, се превърна в евтин начин за генериране на енергия в някои части по света.

През 2021 г. в Китай беше концентриран 79% от производствения капацитет за полисилиций, отбелязва МАЕ, допълвайки, че впечатляващите 42% от това производство се намират в провинция Синдзян. А там най-големият завод в страната представлява сам по себе си 14% от световния производствен капацитет.

"Подобно ниво на концентрация във всяка една глобална верига на доставки би представлявало значителна уязвимост", казва през Ройтерс изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

В доклада на МАЕ се посочва, че скоро Китай ще произвежда почти 95% от световния полисилиций, както и слитъците и пластините по-надолу по веригата за създаване на стойността.

"Ако има пожар или природно бедствие наппимер, това може да има последици за глобалния преход към чиста енергия за повишаване на цените и дори за наличието на слънчева фотоволтаична енергия. Затова предлагаме на правителствата по света да разгледат този риск и дори да го намалят чрез диверсификация и предприемане на необходимите мерки", посочи Фатих Бирол.

Под натиск да намали зависимостта от вноса на руски газ, Европейският съюз обеща да направи "всичко необходимо", за да възстанови европейския капацитет за производство на части за соларни инсталации.

Европейските страни имат потенциала да произвеждат частите за такива инсталации по начини, при които се отделя по-малко въглерод, благодарение на високия дял на ядрени и възобновяеми енергийни източници в техните енергийни смеси, се казва още в доклада на МАЕ.

Въпреки това агенцията отбелязва, че в момента само Швеция има достатъчно ниски цени на промишлената енергия, за да произвежда конкурентно продукти като силициеви (соларни) вафли.