Вече е официално - от 1 юли минималната пенсия ще има нов таван и той ще достига 180 лева, а от 1 октомври ще нарасне до 200 лева. Това одобриха на второ четене депутатите на заседание вчера.

За повишаването на тези плащания обаче ще трябва да бъде отделен допълнителен бюджет, като то ще доведе и до други промени. Според бившия финансов министър проф. Христина Вучева от това ще бъдат облагодетелствани между 400 и 500 хиляди пенсионери у нас.

"В икономически план това означава около 300 милиона лева за цялата 2018 година, а до края на 2017 - около 100 милиона лева допълнителен разход на бюджета", коментира експертът в ефира на BloombergTV.

Депутатите окончателно решават минималната пенсия да стане 180 лева

Депутатите окончателно решават минималната пенсия да стане 180 лева

От 1 октомври тя трябва да бъде увеличена още веднъж

"Другата последица е, че по редица изчисления, макар и неофициални, от увеличението ще се възползват около 400-500 хиляди пенсионери, което не е малко и решава някои проблеми на доста хора, които са в окаяна бедност", допълва икономистът.

По думите на бившия финансист номер 1 обаче увеличението ще има и негативен ефект, като "допълнително ще разстрои неособено стройната ни пенсионна система".

"Правителството не изпълни обещанието си, залегнало в управленската програма, освен увеличаването на минималната пенсия да преизчислят и всички пенсии, получени преди 2010 въз основа на осигурителният доход от 2009", казва още проф. Вучева.