У нас сме свикнали с коментарите, че младите, образованите и квалифицираните хора бягат навън, за да търсят по-добра реализация. И това определено описваше ситуацията преди няколко години не само в България, но и в цяла Източна Европа.

За периода между 1992 и 2015 година толкова много хора са напуснали региона, че населението му е паднало с 18 милиона души или с 6%, показват данните на ООН. Тази тенденция беше подкрепена до голяма степен от постепенното присъединяване на държавите от Източна Европа към Европейския съюз (ЕС).

От друга страна в западните държави, особено във Великобритания и Франция, се засили мнението, че гражданите на по-бедните държави членки ще "откраднат" работните места на местните.

С тази идея беше свързано и посещението на френския президент Еманюел Макрон в Източна Европа, включително и в България. Той трябваше да намери подкрепа за действия към ограничаването на потока към западните страни. Но някои индикатори показват, че той може би е към своя край, пише Economist.

Стабилизирането на икономиките, нарастващите заплати и ниските разходи за живот в региона връщат все повече емигранти в домовете си. В свой доклад, публикуван през юли, от консултантската компания Collers посочват, че квалифицираните работници се връщат обратно от запад.

Доказателство за това е, че от 2010 година нетната емиграция в 9 от 11-те посткомунистически членки в ЕС е намаляла. Конкретно гражданите от Източна Европа, преместили се във Великобритания, са спаднали от 30 хиляди между 2010 и 2015 година до 5000 през миналата.

А интересът на хората към завръщане в родните им страни не е изненадващ, като се има предвид липсата на кадри в региона. 73% от работодателите в производствената индустрия в Унгария посочват, че не могат да намерят служители.

Това от своя страна дава резултат в покачване на заплатите, като в Чехия те са нараснали с 5% за година, а в Унгария с впечатляващите 15%.

Снимка 310843

Източник: The Economist

Данни на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението между 2004 и 2017 година, изчислен на база на паритета на покупателната способност, е двоен в Румъния, Полша и България, както и малко по-нисък в останалите източни страни, докато в Западна Европа е слабо над 50%.

Иначе казано това означава, че младите хора в бившите комунистически държави, които сега са членки на ЕС, могат да купят по-голямо количество стоки и услуги със своите заплати от младите хора в западната част на континента.

От друга страна данъците върху доходите в региона са доста по-ниски в сравнение със Западна Европа, като в Словакия налогът е 25%, а в България - 10%, посочват от Economist.