Индустриалното производство в България се сви през ноември, декември и януари, показват данните на Националния статистически институт, като понижението е от 108,6 пункта през октомври до 97,1 пункта (предварителна оценка) през януари.

На фона на това, производството в Турция приключи 2020 г. с ръст от 2,3% на годишна основа през последното тримесечие, сочи информация на местното министерство на индустрията и технологиите. Покачване има и спрямо предходното тримесечие, като индексът на производството на работещ в индустрията нарасна до 130,7 пункта спрямо 114,09 през периода август - октомври.

Производството в България продължава да спада – какво означава това

Производството в България продължава да спада – какво означава това

То ще се задържи потиснато по-дълго, отколкото анализаторите очакват

Най-голямо покачване се наблюдава в доставката на електричество, газ, пазара и климатизация, а производителността в южната ни съседка се покачва с 2,4% в индустрията и с 1,5% в минното дело.

Въпреки галопиращата инфлация в страната, позитивни данни идват и от търговията на дребно, където обемите се покачват с 2% на годишна основа през януари. Най-голямо е покачването при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия, като подсекторът се отчита покачване от 12,3% през месеца. Свиване се наблюдава при горивата и нехранителните стоки, съответно от 5,8 и 0,6%.

Както в много части по света, заради мерките на властите се увеличи и потреблението на стоки онлайн, като ръстът на доставките по пощата е от 101,6% спрямо януари миналата година. Обемът на търговията обаче е надолу с 0,3% спрямо декември, което е очаквано, предвид празниците през този месец и отбелязването на Нова година.