Годините на икономическа експанзия и нарастващата заетост в Германия предизвикаха един проблем, пред чието решение е изправен бизнесът в момента - недостигът на кадри.

На най-голямата европейска икономика й липсват над 1 милион квалифицирани работници, като това важи основно за сектори, като технологичния, строителството и здравеопазването.

Така някои от работодателите, включително софтуерният гигант SAP, се обръщат към един по-нестандартен източник на потенциални нови служители - хилядите бежанци, пристигнали в страната през последните няколко години, пише сайтът CNN Money.

Компанията предлага 3-годишна програма, която включва успоредно обучение и работа, както и курсове по немски език.

Към момента в програмата на SAP за привличане на такива служители са включени 150 души, като 50 от тях ще бъдат наети на работа. Останалите ще имат възможност да продължат обучението си или да потърсят работа другаде.

Според анализатори действията на бизнеса ще имат и по-дългосрочен ефект. Причината е, че германската икономика продължава да расте на фона на застаряващото население там.

От Германската промишлена и търговска камара посочват, че проблемът с недостига на кадри все повече се задълбочава, като 60% от компаниите посочват, че това за тях е предизвикателство номер 1. В някои индустрии са нужни средно около 100 дни за намирането на хора със необходимите знания и опит.

Все пак директорът на камарата Фолкер Трайер смята, че трудно само с наемането на мигранти този проблем би бил решен. Причината за това е, че не всички от тях са достатъчно квалифицирани и не владеят добре немски или английски език.