Цените на петрола се понижават в четвъртък сутринта. Една от причините за това са сигналите за намаляването на търсенето на бензин в САЩ.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи в сряда за увеличение на запасите от бензин в страната миналата седмица с 3,5 милиона барела до 228,4 милиона барела. Междувременно средното потребление на бензин в САЩ през последните четири седмици показа, че растящите цени на горивата са ограничили потреблението му до нивото от преди две години, отбелязва Bloomberg.

Днес към 9:12 часа българско време септемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,33 на лондонската борса ICE Futures до $106,59 за барел. В сряда цената на тези контракти се намали с $0,43 (0,4%) до $106,92 за барел.

В същото време септемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,44 по-малко, до $99,44 за барел. По време на предишната сесия цената им се понижи с $0,86 (0,9%) до $99,88 за барел.

"Търсенето на бензин в САЩ не е твърде силно, въпреки факта, че сега е пиковият сезон на потреблението", каза Гао Джиан, анализатор в Zhaojin Futures Co.

Търговците следят и ситуацията около газопровода "Северен поток". Операторът на газопровода Nord Stream AG заяви в четвъртък, че доставките на руски газ през него са възобновени след извършване на профилактични работи, извършвани от 11 юли.