Икономическият бум, който започна преди четири години в Източна Европа, започна да забавя темп. Експанзията на брутния вътрешен продукт, който достигна пика си в началото на годината в двете най-големи икономики в региона - Чехия и Полша - се забавя през второто тримесечие на годината, показаха данни на Европейската статистическа агенция, цитирани от Bloomberg.

Унгария, Румъния и Словакия успяха да постигнат по-висок ръст, но съвсем скоро проблем ще се окажат по-високите лихви, липсата на работна ръка и забавянето в еврозоната - основния пазар за износ.

"Икономическите тенденции в региона започват да се различават", казва Ярошлав Янецки, главен икономист за Полша в Societe Generale SA. "Рисковете покрай търговската политика на Съединените американски щати и недостига на кадри растат".

Докато растежът все пак още е силен, държавите от Балтийския регион до Балканите виждат първи знаци за преминаване на пика. Регионът като цяло успя да избегне несгодите, хванали други развиващи се пазари. Несигурността обаче нанася удар по търсенето на различни продукти, включително автомобили и техника. Междувременно инфлацията накара Чехия и Румъния да повишат лихвите.

Снимка 373235

Източник: Bloomberg

Валутите в региона запазиха силни позиции срещу еврото. Форинтът се покачи с 1,2 процента, а злотите и коруната с 0,7 и 0,4 процента съответно.

"Забавянето на растежа на икономиките в Източна Европа ще продължи през 2018 и 2019 година", смятат от Capital Economics. "По-високата инфлация и лихви най-вероятно ще отнемат от силата на вътрешното търсене. А по-ниското търсене от еврозоната и ограниченията в капацитета ще натежат и на търговията".

НСИ: Икономиката забави темпото през второто тримесечие

НСИ: Икономиката забави темпото през второто тримесечие

БВП расте с 3,4% при ръст 3,6% за първото тримесечие