След като започна войната в Украйна, Русия стана най-санкционираната страна в света, с 14 081 санкции срещу руски физически и юридически лица, които са в сила в момента. Това е пет пъти повече в сравнение периода от преди да признае регионите Луганск и Донецк за независими държави на 22 февруари 2022 г. Това показват данни от Castellum.AI, които се виждат на следващата графика. След инвазията Русия се превърна в един от най-големите врагове на Съединените щати в Западна Азия.

Infographic: The World's Most-Sanctioned Countries | Statista

Преди старта на войната в Украйна Иран беше най-санкционираната държава в историята с 3 616 активни санкции от Съединените щати, ООН, ЕС и страни като Австралия, Канада, Индия и Израел.

Голямата част от санкциите, наложени на Сирия, която се нарежда на трето място в списъка на Castellum.AI,  са по отношение на гражданската война в Сирия, започнала през 2011 г. След граждански вълнения около движението на Арабската пролет, стрната изпадна в хуманитарна криза.

Най-много санкции на Русия са наложени от САЩ, Швейцария и Канада съответно с 1948, 1782 и 1590 санкции. По-голямата част от тях са към физически лица, като само 2 210 от 11 327 санкции са наложени на организации, плавателни съдове или самолети.

Тук не са включени секторни санкции като общото търговско ембарго върху газ или петрол. Освен това над 1000 компании са се оттеглили от руския пазар, според изследователи от Yale School of Management - компании като Adidas, Google, Disney, Exxon или Volkswagen.