Биткойн е прекалено скъп. Нещо повече - той не запазва стабилност и дори е немислимо да замени традиционните пари. Това мнение изказа управителят на Норвежката централна банка Ойстън Олсен, цитиран от Bloomberg. Олсен призова хората да не започват да се обръщат към биткойн като алтернатива.

Норвегия е страната с най-висок дял безкасови плащания в света

Централните банки се надпреварват да отговорят на широко разпространените безкасови плащания, като разработят свои собствени цифрови валути, преди криптовалутите да заемат водеща роля. Норвегия обаче не е сред водещите страни, когато става въпрос за разработване на цифрови валути на централната банка (CBDC). Сред големите икономики - световните лидери са Швеция и Китай.

Кои са най-големите публични компании, притежаващи биткойн

Кои са най-големите публични компании, притежаващи биткойн

И колко койна държат към момента

"Искам да кажа, че основното свойство и задача на централната банка и валутата на централната банка е да осигури стабилност в стойността на парите и в системата, а това не се прави от биткойн", заяви Ойстън Олсен". Според него каквито и прогнози да се правят относно биткойн, "накрая той няма да представлява заплаха за централните банки".

Интересното в случая е, че неговият коментар идва след като един от най-видните бизнесмени в Норвегия, Шел Инге Рьоке заяви, че "в крайна сметка криптовалутата ще бъде от правилната страна на паричната история". Той дори предположи, че някой ден един биткойн може да "струва милиони долари".

Съмнения относно дългосрочния икономически просперитет на биткойн обаче изрази  ръководителят на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джером Пауъл. Според него виртуалната валута е "спекулативен актив, който не е подходящ за обширни платежни транзакции или за съхранение на стойност".

Изказването на Дж. Пауъл беше направено в началото на виртуална конференция на Банката за международни разплащания (BIS) за държавните цифрови валути. Ръководителят на ФЕД демонстрира категорично нежерание САЩ да въведат такава.

На 22 март 2021 г. един биткойн се разменяше за около $57 000, което е почти 900% повече от стойността му през 2020 г. по това време.