Интерконекторът, който ще свърже Финландия и Естония през януари, ще отслаби позицията на Газпром в района на Балтика и ще предизвика ценова конкуренция, заявиха собствениците на съоържението.

Газопроводът Balticconnector ще помогне на Финландия да диверсифицира доставките на газ, който сега идва само от Русия, и освен да изпомпва газ в балтийските страни, ще може да доставя втечнен природен газ (LNG) , произведен на литовския терминал в Клайпеда, пише Reuters.

Въпреки факта, че тръбата ще бъде частично запълнена с руски газ, проектът се изпълнява главно за сметка на Европейския съюз, който осигурява 75% от общите разходи от 300 милиона евро. Собствениците на тръбопровода, финландската компания Baltic Connector и естонската Elering,финансираха останалата част.

При липса на други доставки от тръбопроводи в Европа при откирването на Balticconnector, газопроводът ще може да доставя само газ от руски входни точки във Финландия, както и газ, регазифициран от терминала за втечнен природен газ в Клайпеда или от подземното газохранилище (UGS) на Inčukalns в Латвия.

България плаща двойно по-скъпо за газ от Русия спрямо цената на борсите

България плаща двойно по-скъпо за газ от Русия спрямо цената на борсите

През последните около 6 години страната ни е надплатила $319 милиона заради неизгодни дългосрочни договори

Цените на суровината варират, тъй като Русия има различни договори за доставка с Финландия и други балтийски страни, цената на доставките от подземните хранилища зависят от сезона и времето, а цената на втечнения газ от глобалния пазар. Увеличеното предлагането на евтин LNG вече намали дела на Газпром на европейския пазар.

Газпром може да се наложи да промени цените във Финландия, за да се конкурира с LNG, заявиха пред Reuters собствениците на Balticconnector.

"Тъй като договорите на Газпром са различни за различните страни, съществува и конкуренция между тези договори ... Руският капацитет за доставки на газ в Европа е по-добър от LNG, каза Ерки Сап, мениджър за развитие на пазара в Elering.

Изпълнителният директор на Balticconnector Херко Плит също очаква от Газпром по-ниски цени.

"Спомняте ли си какво се случи в Клайпеда, когато там се отвори терминалът за втечнен природен газ? Руската компания намали цените с 20%. Газпром може, като активен играч на пазара (във Финландия и балтийските страни), да коригира съответно цените", каза той пред Reuters.

Полша се отказва от руския газ?

Полша се отказва от руския газ?

Съвсем скоро Полша може да е напълно независима от руския газ. В Москва не вярват на това и дори гледат с насмешка на плана на Варшава

Цените на газа на Газпромв региона могат да попаднат под натиск от 2022 година и заради друг обект. Изграждането на газопровода GIPL между Литва и Полша се планира да приключи до края на 2021 г., което ще осигури физически достъп до газовата инфраструктура в централна Европа.

Данните на компанията показват, че Газпром е изнесъл 2,6 милиарда кубически метра газ за Финландия през 2018 г., 1,3 милиарда кубически метра за Латвия, 1,4 милиарда кубически метра за Литва и 0,4 милиарда кубически метра за Естония.

Заместник-директорът на Руския национален фонд за енергийна сигурност Алексей Гривач заяви пред Ройтерс, че не очаква активно използване на капацитета на Balticconnector.

"Тръбата може изобщо да не се напълни. За да се напълни, е необходимо Финландия да закупи повече газ от Газпром. Не мисля, че това е възможно сега... Balticconnector е типичен пример за излишък от инфраструктура в Европа, който е изграден само, за да се усвояват пари от ЕС и да се създава митично съединяване на пазари, което може да се използва само веднъж на всеки 10 години.", каза Гривач.

Сап от Elering не споделя това мнение, като добави, че някои участници на този пазар се притесняват от недостатъчния капацитет на тръбопровода.