Икономиката на България е нараснала с 3,4 процента през 2019 г. и 3,1 процента през последните три месеца на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Експресните оценки сочеха за растеж от 3,5 процента през четвъртото тримесечие на изминалата година.

През последните седмици в България се заформи политически скандал, чийто първоизточник бе депутатът от БСП Румен Гечев. Според него правителството е манипулирало данните, като не са отчетени внесени горива на стойност около 4 млрд. лв. и реалният растеж за тримесечието е под 1 процента на годишна база, а не над 3 процента, както институтът обяви.

По-късно НСИ и агенция "Митници" обясниха, че става въпрос за забавено подаване на данни, свързано с нови митнически правила, валидния за целия ЕС. "От януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации - опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли", казаха от НСИ.

Днес председателят на НСИ Сергей Цветарски обеща промяна на методологията, но така и не стана ясно защо тя се прави чак сега. В сегашния случай разликата по вноса идвала от конкретна фирма, която била най-големият вносител на горива.

В крайна сметка, последната оценка сочи, че икономиката на България през 2019 г. е била с размер 118,669 млрд. лв., или €60,674 млрд. На човек от населението се падат по €8 678.