Точно след като през май и юни производственият индекс Empire Manufacturing, измерван от Федералния резерв на Ню Йорк, формира дясната страна на V-образното възстановяване, последните динамики при болните от коронавирус го връщат към спад, сочи последното издание на изследването.

През юли индексът достигна 17,2 пункта и поне беше в територията на растежа, въпреки че разочарова значително, тъй като прогнозата беше за повече от два пъти по-висока стойност - 38,4 пункта.

Но през август той отново е надолу, понижавайки се до само 3,7 пункта, което десет пъти по-ниска стойност от очакваното.

Индексът на производството в Тексас удари историческо дъно

Индексът на производството в Тексас удари историческо дъно

Единственият лъч светлина е от понижаващите се цени на суровините и материалите

"Понижението беше причинено от спада на новите поръчки, след като търсенето, причинено от презапасяването, беше преустановено", посочват от Zero Hedge. Затова и подиндексът на новите поръчки се свива до -1,7 от 13,9 пункта през миналия индекс, а подиндексът на доставките - до 6,7 от 18,5 пункта.

Все пак почти равен дял от анкетираните от централната банка са посочили, че икономическата среда се подобрява - по-около 30% от запитаните.