Една от основните теми на планираното за февруари посещение на руския президент Владимир Путин в Турция ще бъде "пътната карта" на проекта за газов хъб (разпределителен център) в страната. Това съобщи за РИА Новости източник от администрацията на турския президент Реджеп Ердоган.

По думите му, една от целите на посещението ще бъде лидерите да обсъдят детайлите около газовия хъб. Страните очакват, че ще успеят да съгласуват графика на действията и да ускорят работата по проекта.

"Проектът за газовия хъб в Турция е една от основните точки в енергийния дневен ред на предстоящите преговори. Развитието на "пътната карта" ще бъде предложено за разглеждане от лидерите на двете страни (Турция и Руската федерация). Лидерите ще дадат съответните насоки", казва събеседникът на агенцията.

За първи път се заговори за турски газов хъб през октомври 2022 година, като предложението за проекта беше дадено от руския президент. А в края на 2023 г. турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар ​​коментира преговорите за извеждане на турската платформа за търговия с природен газ на международно ниво. По думите му тогава, работата по създаването на електронна търговия за търговия с газ би трябвало да бъде завършена през 2024 година.

За тази цел Анкара планира да създаде център за финансиране на експортни проекти по подобие на такива обекти в Хамбург и Лондон. Чрез такава платформа Турция би могла да доставя в чужбина около 40 милиарда кубически метра природен газ годишно. Самият хъб би могъл да бъде изграден в европейската част на Турция.

Турция съобщи кога ще заработи международният газов хъб с руски газ

Турция съобщи кога ще заработи международният газов хъб с руски газ

Страната вече променя свои закони във връзка с хъба