Дейностите по продажбата и покупката на газ чрез реализирания проект за газов хъб (разпределителен център), предложен от Руската федерация в Турция, се планира да започнат през 2024 година. Това съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Донмез, цитиран от РИА Новости. През октомври миналата година президентите на Руската федерация и Турция възложиха да се разработи детайлно въпросът за създаването на газов хъб в Турция.

"...Що се отнася до газовия хъб, то ние ще започнем първите търгове през 2024 г.", казва Донмез в интервю за TRT Haber.

През този хъб, в частност, би могло да се пренасят и спрените доставки на газ от "повредените "Северни потоци".

Става въпрос не само за създаване на търговска платформа в Турция, но и за развитие на инфраструктурата и увеличаване на доставките по южното направление, казва от своя страна вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак.

По думите му, други страни също могат да участват в проекта, тъй като по южното направление за Европа доставят газ също Алжир, Катар и Азербайджан.

Русия и Турция се договориха за строеж на газов хъб към Европа

Русия и Турция се договориха за строеж на газов хъб към Европа

Това обяви турският президент Реджеп Ердоган

Турският министър на енергетиката Фатих Донмез каза малко по-рано, че в началото на април Турция е започнала процеса на изменение на законодателството си във връзка с проекта за газов хъб, предложен от Руската федерация, и се очаква промените да бъдат одобрени от президента Ердоган.

По мнението на турския министър изказано в началото на седмицата, европейски страни, включително Унгария и Сърбия, са заинтересовани от закупуването на природен газ чрез новия хъб, който се създава в Западна Турция.

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Колко ще струва изграждането на хъба, по предварителни оценки