В средата на октомври руският президент Владимир Путин оповести идеята за създаване на много голям газов хъб в Европа, от който да тръгват доставки към европейските страни. Дни по-късно въпросът вече се смяташе за решен, и преговорите на експертно ниво между двете страни започнаха.

За създаването на хъба (разпределителен център) може да са необходими около три до четири години. Това коментира за Лента.ру Игор Юшков, водещ анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност на Русия. Според него, цената на турския газов хъб може да варира около 10 милиарда долара. В много отношения всичко ще зависи от съществуващата вече инфраструктура и други нюанси.

"Подробности за хъба още не са оповестени, но явно ще е необходима допълнителна инфраструктура за доставка на новите обеми природен газ", смята анализаторът. "За целта ще е необходимо да се прокара газопровод от Ямал до Анапа, а след това да се построи морският участък от Анапа до Турция. Тук се връщаме към параметрите на газопровода "Южен поток", който трябваше да доставя газ от Анапа до България."

Русия и Турция започват преговори за изграждане на нов газов хъб

Русия и Турция започват преговори за изграждане на нов газов хъб

Идеята за това беше обявена вчера от руския президент

Когато, както припомня Юшков, България се отказа от този проект, газопреносната система вече беше изградена, имаше едно разклонение от Ямал до Анапа. С оглед на това, властите тогава взеха решение да създадат на базата на вече изградената инфраструктура "Турски поток".

"Сега явно са решили да довършат това, което е планирано да се реализира в рамките на "Южен поток". Възможно е някои тръби вече да са били положени. Може да се предположи, че създаването на турския газов хъб в крайна сметка, ще отнеме от три до четири години, в зависимост от това каква част от инфраструктурата вече е готова.

А за изграждането ще трябва да бъдат похарчени милиарди долари, може би около $10 милиарда. Но важното е, че няма да се налага нищо да се проектира отново - тази част беше направена на етапа на подготовката за газопровода "Южен поток", обобщава експертът.

Малко по-рано стана известно, че министерствата на енергетиката на Русия и Турция вече са започнали съвместна работа по създаването в Турция на международен газов хъб. По думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, "това ще бъде международен център, към който могат да бъдат свързани международни газопроводи". Той допълва, че в момента турското външно министерство изяснява колко газ ще е необходим на европейските страни.

Работата по създаването на газов хъб в Турция се ускори, очаква се т.нар. "пътна карта" да бъде разработена до края на 2022 година, съобщи турската агенция Anadolu.

Новият (евентуален) международен газов хъб в Турция - основният замисъл

Новият (евентуален) международен газов хъб в Турция - основният замисъл

Амбициите са това да стане най-големият хъб в Европа