Международният газов хъб, който се планира да бъде създаден в Турция, ще бъде печеливш, ако през него в Европа се доставя природен газ не само от Русия, но и от Азербайджан и Туркменистан. Това мнение изрази в интервю за вестник Milliyet днес ръководителят на катедрата по политически науки и международни отношения на Истанбулския технически университет Угур Ясин Асал.

"Необходимостта на Европа от природен газ в средносрочен и дългосрочен план е очевидна. Изграждането на разпределителен център (хъб) в Турция само заради руския газ няма да е достатъчно. За Турция трябва да стане стратегически приоритет обединяването в този център на газ, идващ от Азербайджан и Туркменистан, и съвместните му доставки за Европа. Континентът има нужда от това и търси алтернативни газови маршрути", отбелязва експертът.

Идеята за създаване в Турция на най-големия газов хъб в Европа, където да бъдат пренасочени загубените обеми транзитен газ по "Северен поток", беше оповестена от руския президент Владимир Путин миналата седмица по време на форума "Руска енергийна седмица". По думите на Путин на форума, става въпрос за възможността за изграждане на още една газопроводна система и създаване в Турция на хъб, през който да се доставя синьо гориво за трети страни, преди всичко европейски, ако те са заинтересовани.

Въпросът за създаването на газов хъб в Турция беше обсъден на 13 октомври в Астана при преговорите между руския и турския президент. Според турския лидер Ердоган, газовият хъб се планира да бъде създаден в най-кратки срокове и най-подходящото място за него е в европейската част на Турция.

Русия и Турция започват преговори за изграждане на нов газов хъб

Русия и Турция започват преговори за изграждане на нов газов хъб

Идеята за това беше обявена вчера от руския президент