Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Москва и Анкара са се договорили за строежа на газов хъб за руско синьо гориво към Европа, съобщават международните агенции.

Пред събранието на своята Партия на справедливостта и развитието Ердоган подчерта, че ще следва целта, обявена след скорошния му разговор с Владимир Путин.

"Европа търси източници на природен газ, а Турция няма такъв проблем. На последната ни среща с Путин бяхме на едно мнение, а руският президент обяви, че Европа може да се снабдява с природен газ от Турция", заяви Ердоган.

Новият (евентуален) международен газов хъб в Турция - основният замисъл

Новият (евентуален) международен газов хъб в Турция - основният замисъл

Амбициите са това да стане най-големият хъб в Европа

Преди седмица руският президент предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки.

Според руските агенции местоположението на хъба най-вероятно ще бъде в района на окръг Къркларели, където излиза разклонението на "Турски поток".

Международният газов хъб, който се планира да бъде създаден в Турция, ще бъде печеливш, ако през него в Европа се доставя природен газ не само от Русия, но и от Азербайджан и Туркменистан. Това мнение изрази преди дни в интервю за вестник Milliyet ръководителят на катедрата по политически науки и международни отношения на Истанбулския технически университет Угур Ясин Асал.

"Необходимостта на Европа от природен газ в средносрочен и дългосрочен план е очевидна. Изграждането на разпределителен хъб в Турция само заради руския газ няма да е достатъчно. За Турция трябва да стане стратегически приоритет обединяването в този център на газ, идващ от Азербайджан и Туркменистан, и съвместните му доставки за Европа. Континентът има нужда от това и търси алтернативни газови маршрути", отбелязва експертът.

Идеята за създаване в Турция на най-големия газов хъб в Европа, където да бъдат пренасочени загубените обеми транзитен газ по "Северен поток", беше оповестена от руския президент Владимир Путин миналата седмица по време на форума "Руска енергийна седмица".