Турция ще създаде енергийна инфраструктура за добив на природен газ в Черно море на дълбочина от 2200 метра, съобщи турският в-к Milliyet, цитиран от Прайм.

Турция ще инвестира почти 10 милиарда долара в проект за добив и транспортиране на общо 540 милиарда кубически метра газ в Черно море, съобщи в-к "Сабах".

Общата дължина на морската част на газопровода от турското газово находище "Сакаря" на шелфа на Черно море до пристанище Фильос ще е 155 километра.

Според плановете, първият природен газ от находището би трябвало да дойде в Турция през 2023 година.

"При този гигантски проект, на който работят 4200 човека, е създадена енергийна инфраструктура за добив на газ на дълбочина от 2200 метра под водата. Блока за управление на съоръженията, който ще бъде поставен на морското дъно, тежи 260 тона. Добитият газ от находището ще се транспортира до брега по тръбопровод", пише турският вестник.

По негови данни, 30 плавателни съда ще работят едновременно по полагане на тръби за транспортиране на газ от участъка, който има 10 сондажни кладенеца, до брега.

"В същото време, скалите в морето по трасето на тръбопровода ще бъдат изрязани и празнините където е необходимо ще бъдат запълнени. В процеса на строителство на този газопровод Турция може да "счупи" много рекорди", отбелязва вестникът.

Очаква се през първото тримесечие на 2023 г. дневният добив на газ от находището "Сакаря" да бъде 10 милиона кубически метра.

Турция откри газ в Черно море. Добивът ще се равнява на четвърт от общия за ЕС

Турция откри газ в Черно море. Добивът ще се равнява на четвърт от общия за ЕС

Страната ще намали енергийната си сметка с $44 млрд.