Доскоро Щатите бяха основният пазар за венецуелския петрол, но с налагането на санкциите срещу латиноамериканската страна, от Вашингтон импортът постепенно се сви, докато през миналата седмица падна до нула.

Казано по друг начин за изминалите 7 дни САЩ са внесли нула барела петрол от Венецуела, показва националната статистика, цитирана от CNN Business. И това се случва за първи път от въвеждането на седмицните измервания от американската Енергийна информационна администрация (EIA) през 2010 година.

Данните показват сериозен спад в сравнение само с предходната седмица, когато вносът е бил в размер на 112 000 барела на ден.

Снимка 414185

До този резултат се стигна след като президентът Доналд Тръмп въведе санкции срещу Венецуела през януари, както и срещу държавната енергийна компания.

Анализатори посочват, че промяната е от голямо значение, тъй като от години САЩ разчитат сериозно на импорта на венецуелски петрол, за да отговорят на търсенето на бензин, дизел и реактивно гориво, които поддържат активността на местната икономика.

Само година по-рано Венецуела е внасяла над половин милион барела дневно в Щатите, заради което страната беше един от най-големите доставчици на най-голямата икономика в света.

Никога досега не е имало цял месец, през който американският пазар да не е имал доставки на венецуелски петрол, показват месечните изчисления на EIA, които се правят от 1973 година.

"Подозирам, че нивото ще остане нулево. Това наистина обаче е голям проблем за американските рафинерии. Сериозно се нуждаем от суровият петрол, идващ от Венецуела. Трудно е да намерим друг източник", казва енергийният експерт от Rabobank Раян Фицмаурис.

От друга страна той акцентира, че преди налагането на санкциите Щатите бяха най-големият пазар за венецуелския петрол, а правителството в страната разчита за 90% от приходите в хазната на този експорт.