Пандемията може да струва до $4,1 трлн., или 5% от световната икономика, в зависимост от продължителността на разпространението на вируса в САЩ, Европа и другите големи икономики, казват от Asian Development Bank, цитирани от Bloomberg.

Ако разпространението на вируса бъде поставено под контрол, щетите ще бъдат до $2 трлн., или 2,3% от икономиката на света. 36% от тях ще бъдат в развиващата се Азия, включително Китай.

"Никой не може да каже кок ще се разпространи Covid-19 и поставянето на вируса под контрол може да продължи по-дълго от очакваното", казва главният икономист Ясуюки Савада. "Възможността от финансова криза не може да бъде изключвана".

На 6 март ADB заяви, че епидемията може да струва на световната икономика $347 млрд. и намали прогнозата за растежа с 0,4 пр. п. За последния месец епицентърът на заразата се премести от Китай към Европа и САЩ, като броят на заразените в световен мащаб надхвърли 1 млн. души.

В последния си доклад ADB намали прогнозата си за растеж на икономиката на Азия през 2020 г. до 2,2% от 5,5%, а тази за Китай бе намалена до 2,3% от 6%.

Банката очаква още ускоряване на инфлацията заради храните.