В първия месец, в който Brexit вече е реалност, износът на Великобритания за Европейския съюз се срива с главозамайващите 40,7%, показват данните на националната статистика. През януари т.г. износът е намалял с £5,6 млрд. — най-големият месечен спад от 1997 г., откогато са първите сравними данни, предават световните медии.

Вносът от ЕС намалява с 28,8%, а спадът е най-голям при машини, транспортно оборудване, автомобили и фармацевтични продукти.

Сривът в търговията се дължи най-вече на неуспеха на Великобритания да организира митническия си контрол по границите. Надеждите са ситуацията да се подобри през следващите месеци.

Данните на статистиката показват още, че икономиката на страната се е свила през януари с най-сериозен темп от началото на пандемията. Все пак БВП пада с 2,9% спрямо месец по-рано, по-малко от очакваното заради тежкия локдаун. Икономистите очакваха 4,9% намаление след повишението от 1,2% през декември.

Така към края на януари икономиката на Великобритания е с 9% по-малка, отколкото бе преди началото на пандемията.

Производственият сектор записва първия си спад от април насам, най-вече заради значителното намаление на производството на автомобили. Секторът бе засегнат от световен недостиг на чипове.