Пътническият авиотрафик в Китай се е увеличил с 34,8% на годишна база през януари, предаде "Ройтерс", като се позова на данни на местния регулатор. Това е поредно доказателство за икономическите ефекти от отмяната на противоепидемичните мерки.

Преди коронавируса Китай генерираше най-големия изходящ туристически авиотрафик в света. По време на пътуванията си в чужбина гражданите на страната похарчиха 255 млрд. долара само през 2019 г. След отварянето на границите на 8 януари са възстановени полетите от и до 58 държави, посочи Китайската гражданска авиационна администрация, цитирана от държавната телевизия.

Какъв ще е растежът на икономиките на САЩ, Китай и Япония през 2023 година

Какъв ще е растежът на трите най-големи икономики в света през 2023 година

Прогнозата на ООН

Само през миналата седмица 98 местни и чуждестранни авиокомпании са провели 795 полета, което е 65% повече в сравнение с последните 7 дни преди отмяната на задължителната карантина за пристигащи.

"Ройтерс" отбелязва, че след 3 години на ограничения, китайците с нетърпение организират почивки по света.

39% е ръстът на пътниците по време на Лунната нова година (от 7 януари до 15 февруари) в сравнение с 2022 г. Това показва голям интерес и към вътрешните полети - както между големи градове като Пекин и Шанхай, така и към курорти като Саня на о. Хайнан.