Преминалите през летище София пътници се увеличават с 33% през юли 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от аеропорта.

Аерогарата продължава да бележи стабилен ръст, като ежемесечно увеличава броя на пътуващите.

За първите 7 месеца на 2017 г. през летище София са преминали общо 3 747 596 пътници, което е рекордно увеличение от 42% спрямо същия период на миналата година.

Само през юли обслужените пътници са над 611 хил. 2/3 от пътуващите са използвали Терминал 2 е преминал, а останалата 1/3 - Терминал 1.

С 33% е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии, а тези по вътрешните са се увеличили с 57%, предвид интензивния летен сезон и интереса към черноморските ни курорти. Чартърите също се увеличават - през юли те бележат ръст от 12%, спрямо същия период на миналата година.

Постоянното нарастване в броя на пътниците на столичното летище се дължи главно на полетите на нискотарифните превозвачи. С тяхна помощ София привлича множество чуждестранни туристи, а пътуванията на българи зад граница също са по-достъпни.

Общо 5 219 самолети са били обслужени на софийския аеропорт през юли 2017 г., което е с близо 10% повече от предходната година. Увеличението се дължи предимно на полетите по международни редовни линии.

През юли 2017 г. на летище София са обработени общо 1771 тона товарни и пощенски пратки, от които 58% са превозени с товарни самолети, а останалите с пътнически.