Пазарът на труда в Европа вероятно ще се възстановява с по-бавни темпове след пандемията от икономиката. Това се посочва в нов анализ са компанията Accenture, цитиран от Bloomberg.

Регионът изгуби 3,5 милиона работни места през 2020 година и ще е необходимо време поне до 2023 година, за да успее да ги възстанови. Това прогнозират от консултантската фирма, позовавайки се на допитване до 700 ръководители на компании.

Това е период по-дълъг с една година от очаквания такъв за възстановяването на брутния вътрешен продукт на региона до предпризисните му нива.

На фона на разхлаблането на ограниченията в Европа и спада на броя заразени, за компаниите вероятно ще бъде нужно по-дълго време да започнат да наемат служители с по-бързи темпове.

Все още обаче пазарът на труда на Стария континент е в по-добра форма в сравнение спредишните икономически кризи, а основно това се дължи на програмите за стимули. След срива по време на финансовата криза той се възстановяваше в продължение на 8 години.

Според оценката на Accenture принос за по-бързото възстановяване има и дигитализацията. Инвестирането в тази посока, както и в устойчивата икономика, могат да отворят 5,7 милиона работни места до 2030 година, изчисляват експертите.