Цените на петрола от еталонните световни марки в петък умерено се повишават и ще завършат седмица на подем заради данните за силен спад на запасите и добива в САЩ и нарасналото напрежение в Близкия изток.

Септемврийските фючърси за сорта Brent се търгуват днес сутринта на лондонската борса ICE Futures на ниво $63,46 за барел, което е с $0,07 над това от четвъртък вечерта. Вчера цената на тези контракти се повиши с $0,21, до $63,39 за барел.

Американският еталон WTI с доставка септември в същото време на нюйоркската стокова борса поскъпва с $ 0,20, до $56,22 за барел. В четвъртък цената му се покачи с $0,14, до $56,02 за барел.

От началото на тази седмица петролът Brent поскъпна с около 1,6%, а америакнският WTI - с 1%.

Енергийното министерство на САЩ съобщи в сряда, че стоковите запаси от суровината в САЩ са се съкратили през предходната седмица с 10,84 млн. барела. А добивът на петрол е намалял със 700 хил. барела - до 11,3 млн. барела в денонощие, основно заради урагана "Бари".

Освен напрежението около Иран, подкрепа за петролния пазар дават и очакванията за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, които се възстановяват другата седмица в Шанхай.