Котировките на петрола се понижават в понеделник заради нарастващото разпространението на COVID-19 в САЩ и Европа, както и поради намалените шансове за нова стимулационна програма в САЩ преди президентските избори. В тази посока на пазара действа и увеличаващото се производство на суровината в Либия.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,28 ч. българско време) поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 1,01 долара (-2,42%), до 40,76 долара. Цената на тези контракти за Brent падна с $ 0,69 (1.6%) в петък.

В същото време декемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX се търгуват с 0,94 долара по-малко от петък - по 38,82 долара за барел. По време на предишната сесия, те поевтиняха с $0,79 (1,9%).

Общо през миналата седмица Brent поевтиня с 2,7%, а WTI - 3,1%.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в САЩ продължава да чупи рекорди, докато в Италия, Франция и Испания се въвеждат нови ограничителни мерки.

"През последните няколко седмици пазарът се фокусира върху перспективите за отслабване на търсенето на петрол поради повишената честота на COVID-19," заяви пред Bloomberg Даниел Хайнс, главен стокови анализатор на Australia & New Zealand Banking Group. На преден план излиза и заявеното от Либия значително да увеличи производството през следващите месеци. Това може да бъде ново предизвикателство за ОПЕК. "

Държавна петролна компания на Libya National Oil Corp. планира да покачи добива до над 1 милион барела на ден в рамките на четири седмици. В момента производството на NOC е 560 хил. барела на ден.

Компанията обаче предупреди, че няма да може да се върне към нивата на производство от миналата година от около 1,2 милиона барела на ден поради инфраструктурни щети и липса на финансиране.

В петък стана известно, че NOC ще може да възобнови доставките на петрол през най-големия износен терминал в страната - Es Sider - след премахването на форсмажорните обстоятелства.