Цените на петрола се покачват в сряда сутринта след спад във вторник. Инвеститорите оценяват ситуацията с коронавируса в Китай и данните за запасите от горива в САЩ.

Към 9:20 ч. българско време юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $1,43 до $106,40 за барел. Във вторник цената на тези контраркти се понижи с 2,61 долара (2,4%) до 104,97 долара за барел.

Юнските фючърси за американския WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската борса (NYMEX) се тъгуват с $1,57 по-скъпо, по $103,98 за барел. По време на предишната сесия цената им падна с $2,76 (2,4%) до $102,41 за барел.

Запасите от петрол в САЩ са спаднали с 3,5 милиона барела миналата седмица, съобщи вчера Американският петролен институт (API). Анализаторите очакваха по-умерено намаление - около 800 000 барела. Официалните данни за състоянието на американските енергийни резерви на Министерството на енергетиката на САЩ ще бъдат оповестени по-късно в сряда.

Пазарът остава загрижен за продължаващите блокирания в Китай, най-големият вносител на горива в света, което може да повлияе негативно на глобалното търсене на петрол.

"Общата картина е очевидно негативна за търсенето на суровини", каза Каролайн Бейн, икономист в Capital Economics. "Проблемите с доставките може да задържат цените повишени за известно време, но ние вярваме, че ограниченото търсене ще окаже натиск върху цените на повечето видове суровини тази и следващата година", добави тя.