Цената на бенчмарковите сортове петрол е на зелено през втората сесия на седмицата, след като приключи изминалата търговска седмица с лек спад. При брент поскъпването е от 1,97% до 36,23 долара за барел, а при американския лек - от 3,37% до 34,37 долара за барел. Природният газ отново леко поевтинява.

След като през последните седмици Русия и други водещи производители прогнозираха, че цената ще остане потисната поне в краткосрочен план, в началото на тази към подобен възглед се присъедини и Международната агенция по енергетика. По думите на главният ѝ изпълнителен директор Фейт Байръл, пикът в търсенето ще настъпи след години.

35-годишна история: Най-големите пикове и сривове на американския петрол от 1986-а насам

35-годишна история: Най-големите пикове и сривове на американския петрол от 1986-а насам

"Най-черните" месеци за WTI са март и април 2020-а

По думите му текущата икономическа обстановка ще се възстанови след по-дълъг период от време, отколкото беше необходимо за това след Голямата рецесия от 2008 г. Въпреки това до момента в най-големите потребители на горива - САЩ и Китай се наблюдава стабилно нарастване на търсенето на горива.

В Китай през април то е в размер на 89% спрямо същия месец на миналата година. Прогнозата на Markit е то да достигне 92% през май спрямо същия месец на 2019 г. "Това е добре дошъл знак за глобалната икономика", каза директорът на петролните пазари за Markit Джим Бъркард. "Като се има предвид, че търсенето на петрол в Китай - първата страна, засегната от коронавируса - спадна с 40% през февруари, темпът на възстановяване на растежа поражда оптимизъм, че той ще се повтори в Европа и Северна Америка."

Последната прогноза на руското енергийно министерство е същата - през май да се наблюдава умерен устойчив растеж на търсенето на петрол, което трябва да достигне 15 млн. барела дневно през този месец. Свръхпредлагането в момента е от между 7 и 12 млн. барела дневно.