В сряда, 10 март, цените на петрола спадат след данни на Американския петролен институт (API), който показа нов скок в стоковите резерви в страната. Според данните на API увеличението на петролните запаси в САЩ за седмицата, приключила на 5 март, възлиза на 12,8 милиона барела.

Официалният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните резерви ще бъде публикуван по късно днес. Експерти, интервюирани от S&P Global Platts, средно прогнозират увеличение на американските петролни резерви през миналата седмица с 2,7 милиона барела.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,20 ч. българско време беше 66,84 долара за барел, което е с 0,68 долара под тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията на 9 март тези договори поевтиняха с 0,72 долара (1,1%) - до 67,52 долара за барел.

В същото време цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 63,41 долара за барел, което е с 0,56 долара под нивото при затваряне на пазара във вторник . В резултат на предишната сесия котировките за WTI спаднаха с 1,04 долара (1,6%) - до 64,01 долара за барел.

От началото на тази година цените на петрола са се повишили с повече от 30% в резултат на спад в предлагането, по-специално поради ограничението на производството от Саудитска Арабия.

"Търсенето на петрол ще нарасне, докато предлагането остава затегнато", каза Ким Куанггре, анализатор в Samsung Futures Inc., стоков анализатор в Samsung Futures Inc., цитиран от Bloomberg.

Американското министерство на енергетиката вчера леко повиши прогнозата за добива на нефт в страната през 2021 г. - до 11,1 милиона барела на ден от 11 милиона барела на денонощие. През 2020 г. добивът на петрол в САЩ е 11,3 милиона барела на ден.