Цените на петрола се понижават в четвъртък сутринта.. Опасенията за спада на търсенето поради коронавирусната пандемия заличиха оптимизма от приемането на пакет от помощ за 2 трилиона долара за икономиката в САЩ, смятат анализаторите.

Майските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с 0,29 долара (1,07%) до 27,10 долара за барел. В хода на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с $0,24 (0,9%), до $ 27,39 за барел.

Същите фючърси за американския етарлон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,52 (2,12%) - до $ 23,97 за барел. Според резултатите от предишната сесия, те поскъпнаха с $ 0,48 (2%), до $ 24,49 за барел.

Сенатът на САЩ, след преговори между републиканците и демократите, одобри в сряда вечерта законопроект с мерки за подкрепа на икономиката в размер на 2 трилиона долара. Документът вече ще отиде в Камарата на представителите и трябва да бъде приет в четвъртък. "Веднага ще го подпиша", обеща президентът Доналд Тръмп.

Законопроектът предвижда увеличаване на обезщетенията за безработица с 600 долара на седмица и разширяване на плащанията към допълнителни групи бивши служители, стартиране на програма за подпомагане на малкия бизнес с 350 милиарда долара, отпускане на 500 милиарда долара за финансиране на различни сектори на икономиката и подкрепа на градовете и щатите.

Според Фил Флин, старши пазарен анализатор за Price Futures Group, петролният пазар "се опитва да балансира влиянието на историческия спад на търсенето" във връзка с COVID-19.

Според Министерството на енергетиката на САЩ, запасите от петрол в страната през миналата седмица са се увеличили с 1,6 милиона барела, покачвайки се за деветата поредна седмица. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно растеж от 2,5 милиона барела.

Междувременно стоковите резерви от бензин, според данните на Министерството, миналата седмица са спаднали с 1,5 милиона барела, а дестилатите - със 700 хиляди барела. Анализаторите очакваха намаляване на резервите на бензин с 2,4 милиона барела, дестилатите - с 1,6 милиона барела.