Котировките на петрола от еталонните световни марки в сряда се понижават след данните на Американския институт за петрола за увеличение на запасите от суровината в терминала в Кушинг за четвърта седмица поред. Както и заради появили се нови тревоги за забавяне процеса на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с на $0,19, до $61,4 за барел. Във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,02 (0,03%), до $61,59 за барел.

Цената на американският петрол WTI с доставка през декември на нюйоркската борса (NYMEX) в същото време спада с $0,26 и се търгува по $55,28 за барел. В хода на вчерашната сесия той поевтиня с $0,27 (0,48%), до $55,54 за барел.

По данни на API, запасите от петрол в Кушинг, Оклахома, където се съхранява търгувания на NYMEX нефт през миналата седмица са нараснали с 1,22 млн. барела. Ако данните на института, събирани на доброволна основа се потвърдят от енергийното министерство ва САЩ по-късно днес, седмичният ръст на запасите в терминала ще стане четвърти поред.

API съобщи също така за общо снижение на стоковите запаси в страната като цяло със 708 000 барела.

На 29 октомври министърът на петрол на Нигерия Тимипре Силва, след среща със своя саудитски колега заяви, че Саудитска Арабия е готова да понижи добива по-силно, отколкото е предвидено от споразумението ОПЕК+.