Котировките на петрола от световните марки се понижават в четвъртък след значителен скок ден по-рано заради данните за седмично намаление на американските запаси. Фокусът на пазара остават президентските избори в САЩ.

Пандемията от COVID-19 в света продължава да нараства и много европейски държави отново въведоха карантинни мерки, които ще ограничат търсенето на петрол.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,20 ч. българско време) на лондонската борса ICE Futures спада с 0,73 долара (1,77%) до 40,50 долара за барел. В сряда тези контракти поскъпнаха с 1,52 долара (3,8%) до 41,23 долара за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса NYMEX се понижават с $0,84 (2,15%) до $38,31 за барел. В предишната сесия те поскъпнаха с 1,49 долара (4%) - до 39,15 долара за барел.

Надеждите на експертите, че изборите през ноември в САЩ ще доведат до така наречената "синя вълна", при която демократите ще спечелят убедителна победа на президентските избори, както и да получат контрол над двете камари на Конгреса, не бяха оправдани.

Постигането на този сценарий би било "бичи" фактор за финансовите пазари, тъй като би означавало приемането от властите на мащабна програма за стимулиране, която да помогне на американската икономика да се справи с последиците от коронавирусната пандемия.

"Независимо от резултата от президентските избори, властта в Съединените щати вероятно ще остане разделена. Това означава, че всеки опит, клонящ наляво, ще бъде трудно осъществим на законодателно ниво ", каза енергийният анализатор на Nasdaq Тамар Еснер.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви на 4 ноември, че запасите от суров петрол в страната са паднали с 8 милиона барела миналата седмица до 484,4 милиона барела. Но въпреки значителния спад, размерът на запасите остава с около 7% над средното им ниво за последните пет години.

Запасите в терминала Cushing, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, се повишиха с 936 000 барела до 60,9 милиона барела, съобщи министерството на енергетиката.

Производството на петрол в САЩ миналата седмица е намаляло с 600 хиляди барела на ден, до 10,5 милиона барела дневно.

Запасите от бензин в САЩ неочаквано се увеличиха с 1,5 милиона барела, до 227,7 милиона барела, дестилати - намалени с 1,6 милиона барела, до 154,6 милиона барела.