Цените на петрола започнаха със спад търговията в сряда сутринта за трета поредна сесия поради опасения относно търсенето на енергия в Китай, най-големият вносител на гориво в света. Влияние върху пазара оказват данните за увеличение на стоковите резерви от суровината в САЩ. По-късно Brent компенсира малка част от загубите, а WTI намали значително понижението си.

Към 9:25 часа българско време котировките за януарските фючърси за Brent се покачиха с $0,08 на лондонската борса ICE Futures, до $95,44 за барел. Във вторник цената на този сорт петрол падна с $2,56 (2,6%) до $95,36 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижи с $0,29, до $88,61 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $2,88 (3,1%), до $88,91 за барел.

Основният негативен фактор за петролния пазар остава несигурността относно политиката на "нулева толерантност" към коронавируса в Китай. Омекотяването на този подход може да ускори растежа на икономиката и търсенето на гориво в Китай, но засега властите не бързат да го променят.

"Липсата на конкретна времева линия или подробности относно плановете за повторно отваряне на китайската икономика и отдалечаване от много строгите и икономически вредни ограничения тежи върху петролните пазари", пишат в бележка анализаторите на Sevens Report Research.

Пазарът очаква и официалните седмични данни за търговските запасите от петрол и горива в САЩ, които ще бъдат представени от Министерството на енергетиката по-късно в сряда.

Доклад на Американския петролен институт (API), публикуван на 8 ноември, показва увеличение на стоковите петролните резерви през изминалата седмица с 5,6 милиона барела. Запасите от бензин, според API, са се увеличили с 2,6 милиона барела, а на дестилатите са намалели с 1,8 милиона барела.