Цените на петрола се повишават в четвъртък на фона на намаляващите енергийни резерви в САЩ и Китай.

Доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван предния ден, показва понижаване на запасите от нефт в страната за пета поредна седмица - това е най-дългият период на спад от януари.

Стоковите резерви от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 18 юни, са намалели със 7,6 милиона барела, до 459,1 милиона барела, най-ниското ниво от март 2020 година. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха средно спад от 6,3 милиона барела.

"Съкращаването на запаси в САЩ показва устойчивостта на икономическото възстановяване на САЩ, но също така извежда на преден план проблема с недостатъчното производство", - цитира MarketWatch анализатора на The Price Futures Group Фил Флин.

Запасите от суров петрол в Китай, според аналитичната компания Kayross, са на най-ниското си ниво от началото на тази година.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 българско време в четвъртък е 75,46 долара за барел, което е с 0,27 долара по-висока от тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с 0,38 долара (0,5%) - до 75,19 долара за барел, като по време на сесията цената се повиши над 76 долара за барел за първи път от октомври 2018 година.

Фючърсите за американския суров петрол WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 73,36 долара за барел, което е с 0,28 долара над крайната стойност от предходната сесия. В сряда цената на тези контракти се увеличи с 0,23 долара (0,3%) - до 73,08 долара за барел.

Запасите от бензин в САЩ миналата седмица са спаднали с 2,9 милиона барела, а от дестилатите - са се увеличиха с 1,8 милиона барела.

"Започваме да виждаме липса на доставки и това е една от причините петролният пазар да остане толкова силен", отбелязва Флин.

Пазарът е фокусиран върху следващата среща на държавите от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +, която трябва да се проведе на 1 юли. В навечерието на срещата според Dow Jones, позовавайки се на своите източници, от ОПЕК + обсъждат възможността за облекчаване на ограниченията за производството на петрол през август с 500 хиляди барела на ден.