Цените на петрола се покачват по време на търговската сесия в понеделник сутринта, след като слабо спаднаха в хода на предходната сесия в петък.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:14 ч. българско е $88,36 за барел, което е $0,47 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти повтиняха с $0,49 (0,6%) до $87,89 за барел.

Цената на мартенските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигна в същия момент $85,58 за барел, което е $0,44 по-високо от крайната стойност на сесията в петък. В резултат на предходния търговски ден тези договори поевтиняха с $0,41 (0,5%) - до $85,14 за барел.

Пазарът е подкрепен от опасения относно доставките на петрол, свързани с повишеното геополитическо напрежение, пише Trading Economics.

Цените на Brent и WTI са се повишили с около 14% от началото на годината поради силното търсене и ограниченото предлагане.

Експертите на Morgan Stanley, след анализаторите на Goldman Sachs, миналата седмица повишиха прогнозата си за цената на Brent за третото тримесечие на тази година до $100 за барел. Преди това те очакваха цените да се покачат към този период до 90 долара за барел.