Цените на петрола продължиха да се понижават в петък сутринта, завършвайки на червено за втора поредна седмица на фона на известно отслабване на оптимизма на търговците относно перспективите за търсенето в Китай и продължаващия ръст на запасите в САЩ.

Априлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:30 часа българско време се продават по $81,77 барел, което е с $0,40 по-евтино от затварянето на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,67 (0,8%) до $82,17 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се понижи с $0,23, до $75,65 за барел. До края на вчерашната сесия стойността на тези контракти падна с $0,53 (0,7%) до $75,88 за барел.

Котировките за Брент и WTI затвориха търговията в четвъртък на най-ниските си нива от 10 януари.

От началото на тази година петролният пазар от една страна очаква увеличаване на търсенето в Китай след премахването на карантинните ограничения в страната, от друга се опасява от спад на активността в развитите страни поради продължаващото повишаване на лихвите от водещи централни банки, отбелязва Bloomberg.

В допълнение, ембаргото на ЕС върху доставките на руски петролни продукти, придружено от инициатива за таван на цените , ще влезе в сила следващата седмица и търговците ще изчакат последствията от това решение.