Бенчмарковите сортове петрол стартираха деня с поевтиняване. При американския лек петрол ценовият спад е от 2,14% до 32,99 долара за барел на Нюйоркската стокова борса, а при брент - с 1,39% до 34,80 долара за барел.

Причината за спада са данните от Международната агенция по енергетика, които надхвърлят първоначалните очаквания на институцията. До вчера предварителните ѝ данни сочиха, че тя ще покаже ръст от около 5 млн. барела на инвенториите през седмицата, приключваща на 22 март, но данните са значително по-високи - 7,9 млн. барела петрол.

Петролните запаси в САЩ доведоха до понижаване на цената

Петролните запаси в САЩ доведоха до понижаване на цената

Свиването на капиталовите разходи заплашва добива до края на годината

Това драстично се разминава с прогнозите на анализаторите, според чиято прогноза запасите трябваше да се понижат с 2,5 млн. барела, след като седмица по-рано те се свиха с 5 млн. барела. Отбелязва се растеж на запасите от бензин със 700 хил. барела до 22 май, като той достигна 2,8 млн. барела седмица по-рано. Средното дневно производство на бензин също се покачва на седмична база.

При дестилираните горива, ръстът на инвенториите е от 5,5 млн. барела през седмицата, приключваща на 22 май. През предходната те се покачиха с 3,8 млн. барела. Дестилатите включват както дизела, така и маслото за горене.

Средният работен обем на производство на рафинериите в САЩ е бил 13 млн. барела дневно, което също е покачване в сравнение със седмица по-рано, с около 100 хил. барела дневно. "Това е сигнал за възстановяването на търсенето на петрол в страната най-голям потребител на суровината, в резултат на отварянето на щатите", посочват от Oilprice.

Същевременно стана ясно, че силно зависимата от износа на петрол икономика на Нигерия се е оказала торпилирана от срива на цената на суровината. За разлика от много други производители, брейкивън цената за страната е значително над 100 долара за барел, като според Fitch тя е дори 144 долара за барел. Респективно при стойности от малко над 30 долара за барел на глобалните пазари, бюджетът ѝ, над половината от който се формира от износа на петрол, понася тежък удар.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Затова не е случайно, че Нигерия се включи към съвместните усилия на ОПЕК+ за понижаване на добива, като нейната "квота" за свиване на добива е от 300 хил. барела дневно, до 1,4 млн. барела.

Глътка въздух за страната идва от възстановяването на търсенето от Китай. През април Нигерия е изпратила четири танкера, което е ръст от 100% спрямо обичайното карго. През май техният брой е нараснал почти двойно, до седем, с общ капацитет от 9 млн. барела.