Данните за петролните запаси в САЩ са основния виновник бенчмарковите сортове да започнат деня на червено, посочиха от Oilprice. При брент спадът е от 1,81% до 34,11 долара за барел, а при американския лек - от 2,99% до 31,83 долара за барел.

Предварителните данни на American Petroleum Institute за седмицата, приключила на 22 май, показват, че инвенториите са нараснали с 8,731 млн. барела, докато предварителната прогноза беше за спад от 2,5 млн. барела, след като седмица по-рано данните на организацията показваха спад от 4,8 млн. барела - почти колкото е оценката и на Международната агенция по енергетика.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Бензиновите инвентории са се покачили с 1,120 млн. барела през миналата седмица, след като се понижиха с 651 хил. барела през предишната. Прогнозата беше те да спаднат с 33 хил. барела. При дестилатите също се наблюдава ръст от 6,907 млн. барела.

Но въпреки спада на производството, което в САЩ се сви от 13,1 млн. барела дневно в средата на март до 11,5 млн. барела към средата на март, и размразяването на икономиките, цената на американския лек петрол се понижаваше още преди новините от American Petroleum Institute.

След полунощ той изгуби 1,35 долара за барел, което е понижение от 3,93%. При брент спадът беше от 1,29 долара за барел или 3,57%, като той се понижи до 34,88 долара за барел.

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Анализаторите обаче смятат, че загубата на Саудитска Арабия от пазарния дял е само временна

Същевременно производителите на петрол обявиха, че ще понижат капиталовите си разходи със 100 млрд. долара до края на годината, като те ще достигнат 450 млрд. долара, посочват от Oilprice. Това най-ниската им стойност от 13 години насам, а негативната прогноза е за свиване до 380 млрд. долара през 2020 г. и до 300 млрд. долара догодина.

Ако тя се реализира, добивът на петрол ще остане потиснат през следващите няколко години, което означава, че пазарът може да се обърне от излишък на петрол към недостиг. При този сценарий балансиращите сили ще доведат до сериозно покачване на стойността му.