Русия се превърна във водещия доставчик на суров петрол за Китай миналия месец, като изпревари Саудитска Арабия със средно 1,75 милиона барела на ден. За сравнение кралството изнася едва 1,26 милиона на ден, пише Oilprice.

През март Саудитска Арабия падна на третото място сред китайските доставчици на петрол, като Ирак се изкачи на номер две. Сравнението на средните месечни стойности показва значителен спад в доставките на саудитски петрол за най-големия вносител в света. В същото време вносът на руска сурова продукция през март в Китай беше с 31% по-висок, отколкото година по-рано, а през април - с 18% по-висок на годишна база.

По данни на TankerTrackers.com, Саудитска Арабия е изнесла 2,083 милиона барела на ден от суровината за Китай през април, в сравнение с 1,065 милиона барела дневно през март.

Заради ниските цени: Една трета от петрола в Северно море е прекалено скъп за добиване

Заради ниските цени: Една трета от петрола в Северно море е прекалено скъп за добиване

Дори и след възстановяването на цените от срива през април

Китай е ключов пазар за всички износители на суров петрол и той естествено се превърна в своеобразна цел за водещите износители в света, предвид нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон, което не благоприятства повече внос на нефт в САЩ.

Междувременно общият внос на петрол в Китай за април беше по-висок, отколкото през март, което предполага стабилно възстановяване на търсенето . Цифрите показват 9.84 милиона барела на ден през април, спрямо 9.68 милиона барела дневно за март. Вносът за април обаче беше по-нисък от средното ниво за април 2019 г., което възлиза на 10,64 милиона барела на ден.

Анализаторите обаче смятат, че загубата на Саудитска Арабия от пазарния дял е само временна. Компанията Vortexa заяви, че саудитските доставки на суров нефт до Китай могат да се удвоят през май, в сравнение с април.

Възстановяването на глобалното търсене на петрол може да отнеме години

Възстановяването на глобалното търсене на петрол може да отнеме години

Темпът ще зависи най-вече от глобалния икономически растеж и опасността от втора вълна на вируса

"Беше ясно, че саудитците имаха за цел да увеличат пазарния си дял на запад през април," каза регионалният ръководител на стоковите стоки на IHS Markit, цитиран от Bloomberg "Саудитска Арабия намалява производството и доставките, но се очаква отново да се съсредоточи върху Китай."

Според данни на TankerTrackers.com за първите 21 дни на май саудитските доставки на петрол за Китай са средно около 1,87 милиона барела на ден.