Сривът на цените на петрола ще бъде причината около една трета от залежите в Северно море да останат недокоснати, тъй като добивът им е икономически неизгоден. Това показва ново проучване на Абърдийнския университет.

Според авторите на доклада професор Алекс Кемп и Линда Стивън дори при стойност от 45 долара за барел на бенчмарка Brent за около 28% от петролът в Северно море няма да има смисъл да бъде добит. При цена от 25 долара за барел това ще важи за общо 35% от залежите там.

"Бъдещето на производството в района на британския континентален шелф при цените на петрола и природния газ, включени в проучването, ще зависи от ключови технологични иновации, които могат значително да стимулират продуктивността", коментират икономистите пред BBC, цитирани от специализирания сайт OilPrices.

"При ниски цени икономическият живот на находищата се изчерпва по-бързо", обяснява професор Кемп. Той предупреждава, че все още индустрията е изправена пред тежък период.

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Нов срив на негативна територия при WTI може да очакваме през следващия месец, смята експерт

По думите на управителя на водещата британска асоциация в бранша OGUK Рос Дорнан евтините суровини заедно с допълнителния натиск в резултат на коронакризата създават много несигурности около бъдещето на индустрията. От асоциацията предупреждават, че 30 000 работни места в сектора във Великобритания може да бъдат загубени.

Ниските цени на петрола са лоша новина и за една друга страна, която разчита много на добива от залежите в Северно море. За Норвегия, която е най-големият производител на петрол в Западна Европа, още през март месец се появиха коментари, че може да изпадне в рецесия за първи път от 2008 година в резултат на евтината суровина.

През следващия месец нещата вече изглеждаха много по-зле. На 21 април цената на американския петрол за първи път в историята падна под 0 долара и се спря на дъно над близо минус 38 долара за барел. Европейският бенчмарк Brent също се отправи към свободно падане, като поевтиня до под 16 долара за барел. Следващите няколко седмици донесоха възстановяване на пазара, като към 21 май Brent се продава за около 36 долара за барел.

Въпреки това в Норвегия не очакват да се "спасят" от рецесията. В средата на май правителството на страната ревизира прогнозата си за цената на петрола рязко надолу. В резултат в Осло очакват и осезаемо свиване на приходите в хазната, като индустрията допринася за около една пета от тях. Според норвежкото правителство Brent ще продължи да се търгува за около 32 долара за барел през 2020 година.

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Нов срив на негативна територия при WTI може да очакваме през следващия месец, смята експерт