Началото на седмицата донесе исторически спад на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI), като той за първи път падна под 0 долара за барел. И ако някои производители от сектора очакват този шок да е временен, но при търговията на вторник дойде нов удар, който е доказателства, че острата волатилност на пазара е тук, за да остане.

По време на търговията вчера договорите за доставка през юни се сринаха с над 45% и се доближиха до 11 долара за барел. "Така разпродажбите доказаха, че пренасищането с доставки няма да отмине скоро и че сривът на фючърсите от май не е някаква аномалия, а доказателство за острото състояние на свръхпредлагане в САЩ", пише журналистът Ник Кънингам за специализирания сайт OilPrices.

Според редица анализатори може да очакваме завръщане на цените към негативна територия в рамките на следващия месец. "Смятаме, че цените ще останат на тези ниски нива в краткосрочен план. Очакваме към края на май да има подобно движение на цените, когато договорите за доставка през юни могат да се обърнат", смята Реймънд Джеймс.

Най-лошият ден за американския петрол: Как цената му стана минус $37 за барел и се върна до $1,65

Как американският петрол се срина под $0, а сега се търгува по-евтино от бутилка Coca-Cola

Фючърсите на WTI паднаха с 300%, а след това поскъпнаха с $39

По думите на Кънингам нови спадове може да се очакват и за европейският бенчмарк Brent, който във вторник изгуби над 25% от стойността си и падна под 20 долара за барел. Той посочва, че въпреки очакваното свиване на добива в САЩ с между 1 и 3 милиона барела дневно до края на 2021 година, недостигът на капацитет за съхранение и произтичащите от това спадове в цените ще продължат да бъдат факт.

"Реалността на все още тежкото пренасищане на пазара вероятно ще упражни натиск върху договорите на WTI през юни", коментират анализатори от Goldman Sachs. "С останалото малко място за съхранение скоро производството ще трябва да бъде намалено значително, за да балансира пазара и да постави основите за по-високи цени, когато възстановяването на търсенето започне", добавят те.

В сряда WTI се търгува осезаемо над достигнатото дъно през понеделник срещу 10,59 долара за барел. Все пак цената му остава с близо 8% надолу. Сортът Brent остава доста под границата от 20 долара на ниво от 16,25 долара.

Кой ще бъде най-големият печеливш от колапса на американския петрол?

Кой ще бъде най-големият печеливш от колапса на американския петрол?

Но неговата радост ще бъде кратка, смята експерт