Американският петрол преживя най-тежкият ден в историята си, след като за първи път цената му падна под 0 долара за барел, но по-късно се върна на позитивна територия. Фючърсите за доставка през май на West Texas Intermediate (WTI) успяха да паднат до отрицателна цена от 37,63 долара за барел - нещо, невиждано на пазара досега.

По време на ранната търговия в Азия обаче американският петрол успя да се върне на позитивна територия, като поскъпна с 39 долара до 1,37 долара за барел, пише Reuters. Фючърсите за юни също добавиха 4,7% до 21,39 долара за барел. Към 8:20 местно време цената му е леко нагоре до 1,65 долара за барел. Иначе казано тази стойност е около цената на бутилка Coca-Cola на американския пазар.

Как се стигна до историческият срив?

По време на търговията в САЩ в понеделник фючърсите на WTI за доставка през май, които изтичат във вторник, бяха на свободно падане от 300% до минус 37,63 долара за барел. Иначе казано те за първи път паднаха под критичното ниво от 0 долара.

Основната причина за срива дойде от засиления натиск върху пазара заради очакванията за рекордно ниско търсене в резултат на пандемията от коронавирус.

През миналата седмица от Международната агенция по енергетика (IEA) посочиха, че през април търсенето на суровината ще се свие 29 милиона барела по-ниско от същия месец на 2019 година. Това означава, че ще падне до ниво, невиждано от 1995 година насам.

Търсенето на петрол през април може да падне до дъно, невиждано от 1995 година

Търсенето на петрол през април може да падне до дъно, невиждано от 1995 година

Кризата с коронавируса ще "изтрие" десетилетие на силно търсене, предупреждават от IEA

"Унищожаването на търсенето заради COVID-19 ще доведе до по-бавно връщане на активността в американската икономика", посочва анализаторът в OANDA Едуард Моя пред Reuters. "Все пак суровият петрол за доставка през юни успя да се задържи на нивото над 20 долара за барел, след като отчете скромно покачване след болезнения спад на фючърсите за май", допълва той.

Какво означава цените на петрола да бъдат негативни?

Американският суров петрол успя да падне под 0 долара поради два фактора - освен драматично слабото търсене и рекордно високите запаси. Наводненият със суровината пазар остави производителите без достатъчно капацитет за съхранение и това означава, че те трябва да плащат на купувачите, за да се "освободят" от излишния петрол.

Още в края на март от консултантската компания IHS Markit предупредиха, че резервите ще нараснат с 1,8 милиарда барела през първата половина на годината заради слабото търсене. От своя страна производителите в световен мащаб имат капацитет за съхранение от 1,6 милиарда барела. Тогава експертите посочиха, че САЩ има свободен капацитет за още 30 дни.

"Днес стана ясно колко сериозен е проблемът с пренасищането на пазара в САЩ и липсата на достатъчно капацитет за съхранение в Щатите", коментира Майкъл МакКарти, който е главен стратег в CMC Markets в Сидни.

Светът е залят от евтин петрол и скоро няма да има къде да се съхранява суровината

Светът е залят от евтин петрол и скоро няма да има къде да се съхранява суровината

Анализатори изчисляват, че свободният капацитет може да бъде запълнен за по-малко от 3 месеца