Светът ще остане без място за съхранение на петрол в следващите по-малко от три месеца. Това показват изчисленията на консултантската компания HIS Markit.

Според експертите при настоящият обем на предлагане и свитото търсене резервите ще се увеличат с 1,8 милиарда барела през първата половина на 2020 година. С оставащ капацитет за съхранение от 1,6 милиарда барела, производителите ще бъдат принудени да намалят добива до юни, тъй като няма да има място къде да се съхранява суровината, пише Bloomberg.

От топ 3 на най-големите производители Русия има свободен капацитет за около 8 дни, Саудитска Арабия за 18 дни, а САЩ - за 30 дни. Най-застрашена е най-голямата износителка от Африка - Нигерия. Там с този темп на добив свободния капацитет може да стигне за едва ден и половина.

Китай, който е вносител номер 1 на петрол, добавяше по 2,5 милиона барела през месеците януари и февруари. Тъй като капацитетът за съхранение в страната също намалява, тя ще продължи да запълва стратегическите си резерви, но с много по-бавен темп - от около 300 000 барела дневно до края на годината.

Пазарът на петрол е притиснат от спад в търсенето в резултат на разпространението на коронавируса, докато Саудитска Арабия реши да наводни пазара с евтин петрол след колапса на партньорството между страните от ОПЕК и Русия.

Първите сигнали за пренасищането са налице. В четвъртък Пакистан спря вноса на петрол и горива, тъй като хранилищата на страната са пълни.

Предлагането може да изпревари търсенето с 12,4 милиона барела дневно през второто тримесечие на годината, като и останалите търговци, банки и консултанти прогнозират значителен излишък, посочват още от IHS.

"Производството ще трябва да бъде ограничено или дори да бъде спряно. В момента от значение е къде точно и с какъв обем", казва Джим Буркхарт, който е ръководител за изследванията на петролния пазар във фирмата.

Може ли цените на петрола да станат отрицателни? Един анализатор смята така

Може ли цените на петрола да станат отрицателни? Един анализатор смята така

Ако ситуацията се запази, черното злато може да поевтинее още