Кризата с коронавируса през 2020 година ще "изтрие" десетилете на силно търсене на петролния пазар, след като икономиките по света остават на пауза заради пандемията. За това предупреждават от Международната агенция по енергетика (IEA).

Заради рискът здравеопазването да не издържи на натиска на COVID-19 правителствата бяха принудени да въведат драконовски мерки и да оставят милиарди души в домовете им. Това предизвика безпрецедентен шок на енергийните пазари, пише CNBC.

"Активността в транспортния сектор спадна драматично почти навсякъде", посочват от IEA. "Дори да приемем, че ограниченията за индустрията ще бъдат разхлабени през втората половина на годината, очакваме глобалното търсене през 2020 година да спадне с 9,3 милиона барела на ден в сравнение с 2019 година. Това ще изтрие растежът за близо десетилетие", допълват от агенцията.

В последният си доклад от IEA посочиха, че според техните изчисления през април търсенето на петрол ще бъде с 29 милиона барела на ден по-ниско в сравнение със същия месец на миналата година. Това ще го изпрати до нива, невиждани от 1995 година.

Петролът поскъпна леко в сряда след срива от предишния ден

Петролът поскъпна леко в сряда след срива от предишния ден

Оман увеличи производството преди сделката между ОПЕК и Русия

През втората половина на годината от асоциацията очакват търсенето да бъде на ниво от 23,1 милиона барела дневно, което е под равнището за същия период на 2019 година.

Въпреки че експертите прогнозират, че пазарът ще започне да се възстановява през втората половина на 2020 година, според тях към декември месец търсенето все още се бъде с 2,7 милиона барела дневно под нивото на предходната година.

Докладът на IEA идва наскоро след като държавите от ОПЕК, Русия и САЩ постигнаха историческо споразумение за намаляване на добива на петрол. В резултат на него предлагането ще бъде намалено с 9,7 милиона барела дневно от 1 май.

"Историческото решение на ОПЕК+ и Г20 трябва да помогнена петролната индустрия да избегне дори по-сериозна ситуация от тази, в която се намира в момента", посочват от институцията.