Вторник се оказа тежък ден за петролните фючърси, тъй като инвеститорите се опасяваха, че понижаването на добива от глобалните производители няма да е достатъчен, за да компенсира за спада на търсенето. Затова брент изгуби 6,7% от стойността си, а американският лек петрол - 10,3%.

След данните за увеличените резерви в САЩ обаче, пазарите се върнаха към купуване, което в сряда доведе до ръст на брент от 0,8% до 28,84 долара за барел и от 1,9% до 20,49 долара за барел на американския лек петрол. Освен това Международната агенция по енергетика може да започне да изкупува по няколко милиона барела дневно, за да подпомогне свиването на добива от ОПЕК+.

Петролът се готви за най-драстичното свиване на търсенето в историята си

Петролът се готви за най-драстичното свиване на търсенето в историята си

Бенчмарковите сортове може да започнат да се търгуват при цена от под 20 долара за барел

От своя страна, САЩ посочиха, че разговарят с девет местни енергийни компании за увеличаване на резервите с 23 млн. барела местен петрол, който ще бъде добавен към Стратегическия петролен резерв.

Инвенториите в страната нараснаха с 13,1 млн. барела през седмицата, приключила на 10 април, сочат данните на American Petroleum Institute. Това е доста по-висока стойност, отколкото предварително очакваните 11,7 млн. барела.

Същевременно стана ясно, че непосредствено преди сключването на споразумението между ОПЕК и Русия Оман е увеличил значително добива през март. Спрямо третия месец на миналата година той е нараснал с почти 13%, въпреки че износът на страната е спаднал с 2,41%, до средно малко над 738 хил. барела дневно, които са изкупувани основно от Китай.

Цените на петрола се покачиха, в очакване за намаляване на добивите

Цените на петрола се покачиха, в очакване за намаляване на добивите

Светът очаква срещата между ОПЕК и съюзниците

Като част от ОПЕК обаче кралството ще трябва да намали добива си с 200 хил. барела през май и юни. То е един от най-уязвимите представители на петролния картел, защото има нужда от цена на суровината от 82 долара за барел, за да балансира бюджета си, а днес тя е почти четири пъти по-ниска.