Цените на петрола се повишиха, заедно с очакванията, че най-големите световни производители на петрол ще се съгласят да съкратят производството си, като се споразумеят на определената за по-късно през деня среща, пише Reuters.

Фючърсите на суровия Brent се повишиха с почти 2,6%, или 87 цента, до 33,71 долара за барел.

Междинните фючърси West West Intermediate (WTI) се повишиха с 5% и достигнаха 26,36 долара за барел, след като по-рано се и повишиха с 6,1%.

Русия вече започна понижаването на добива на петрол

Русия вече започна понижаването на добива на петрол

На среща в четвъртък ще се реши дали тя ще го намали допълнително и координирано със Саудитска Арабия

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия - група, известна като ОПЕК + - имат намерение да проведат видеоконференция в четвъртък. Срещата вече беше отлагана.

Очаква тя срещата да бъде по-успешна от тази през март, когато те не успяха да се споразумеят да удължат съкращенията на доставките и предизвикаха ценова война между Саудитска Арабия и Русия.

Надеждите на споразумение за намаляване на между производството между 10 милиона и 15 милиона барела на ден нараснаха, след като според някои медии Русия е готова да намали продукцията си с 1,6 милиона милиона барела на ден, а министърът на енергетиката на Алжир заяви, че очаква "ползотворна" среща.

Страните от ОПЕК търпят загуби от $500 милиона на ден, след срива на цените на петрола

Страните от ОПЕК търпят загуби от $500 милиона на ден, след срива на цените на петрола

Русия: Оставаме конкурентоспособни

Такова намаление на лродукцията би било далеч по-голямо от всяко друго, за което ОПЕК се е договарял досега.

"Чакаме със затаен дъх", каза Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank. "Мисля, че ще има сделка, която ще внесе облекчение в краткосрочен план.

Въпреки това, тъй като цените на петрола са загубили половината от стойността си от началото на годината и прогнозата за търсенето на петрол ще се понижи до 30%, анализаторите са скептично настроени за това колко ефективно би било намалението на ОПЕК + при намаляване на цените.

"В крайна сметка размерът на шока от търсенето е прекалено голям за координирано намаляване на предлагането" според Goldman Sachs.

UBS очаква търсенето на петрол това тримесечие да спадне с около 20 милиона барела дневно, което е спад с 20% спрямо година по-рано.

Предвид бързо нарастващите запаси на петрол, вероятно пазарът все още ще се залива с евтиния петрол, дори когато търсенето се възстановява.

Данните на администрацията за енергийна информация в сряда показаха, че суровите запаси са се повишили с 15,2 милиона барела, което е най-голямото им увеличение за една седмица.